Saturday, May 28, 2016

ALLAH BERI REZEKI DAN AJAR BURUNG BINA SARANG

ALLAH BERI REZEKI DAN AJAR BURUNG BINA SARANG

Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim.

Hari ini (27 Mei 2016) dalam perjalanan balik ke Kota Bharu untuk urusan Faraidh al-Marhumah ibu mentua, singgah makan pagi di Bentong, terpandang pemandangan indah deretan sarang burung atas dahan pokok di tepi jalan.

Lantas teringat beberapa ayat al-Quran berkaitan keajaiban ciptaan Allah. Maha suci Allah yang Maha Kaya lagi Pemurah. Bukan setakat disediakan makan, diajarnya hidup. Inilah maksud kata nabi Musa AS ketika baginda berbicara dengan Fir'awn:

قَالَ رَبُّنَا الَّذِي أَعْطَىٰ كُلَّ شَيْءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدَىٰ

Ertinya: Nabi Musa menjawab: "Tuhan kami ialah yang telah memberikan kepada SETIAP SESUATU: KEJADIAN SEMULAJADINYA YANG SESUAI DENGANNYA, KEMUDIAN DIA MEMBERI PETUNJUK KEPADANYA AKAN CARA MENGGUNAKANNYA" (Taha[20:50]).

Dengan kejadian atau anggota badannya, semua makhluk dapat hidup dalam naungan rahmat Allah. Selain itu, burung juga sangat bertawakkal atau berserah kepada Allah sebagaimana sabda baginda SAW:

لَوْ أَنَّكُمْ تَتَوَكَّلُونَ عَلَى اللَّهِ حَقَّ تَوَكُّلِهِ لَرَزَقَكُمْ كَمَا يَرْزُقُ الطَّيْرَ تَغْدُو خِمَاصًا وَتَرُوحُ بِطَانًا

Ertinya: Sekiranya kamu benar-benar berserah kepada Allah, sudah pasti kamu akan diberikan rezeki seperti sang burung diberi rezeki. Ia keluar (pada waktu pagi) dengan perut kosong dan pulang (pada waktu petang) dengan perut penuh berisi (Sunan al-Tirmidhi).

Renung dan insafilah kejadian Allah ...

* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:

https://www.facebook.com/notatafsirabdullahbukhari

* Dapatkan buku penulis:

http://pts.com.my/S=e25b12b6e5fe2e54576c4c3b35587d6fea5e66f4/buku/ceritera-haji-wartawan-al-quran-tuhan-kami-datang/

http://pts.com.my/buku/ayat-ayat-syaitan-mombongkar-rahsia-jin-syaitan-dan-iblis-dalam-al-quran/

http://pts.com.my/buku/apabila-tuhan-berbicara/

http://pts.com.my/buku/berjalan..melihat..mentafsir-ceritera-wartawan-al-quran/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...