Tuesday, August 30, 2016

KOBARKAN SEMANGAT KERANA IA MAKANAN JIWA

KOBARKAN SEMANGAT KERANA IA MAKANAN JIWA
Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim.

Nota Kelas Tafsir Sabtu (al-Anfal [8:65]) pada  13 Ogos 2016. Antara isunya adalah kepentingan mengobarkan semangat dan emosi manusia bagi menggerakkan jiwa.

Emosi manusia adalah makhluk Allah yang sangat unik. Wujudnya penuh misteri, tidak bertempat dan tidak berjisim. Ia bersatu tanpa bekas dalam jasad manusia. Tiada guna tubuh perkasa jika emosinya sakit atau cacat. Tubuh perkasa sekalipun akan tunduk menikus ketika berhadapan dengan si tubuh kecil berjiwa kental bak besi. Itulah keajaiban emosi manusia. Doktor sakit jiwa misalnya menghabiskan masa bertahun lamanya mengkaji aspek emosi manusia yang penuh misteri.

Dalam sejarah dunia, ramai tokoh yang mampu membakar emosi manusia dengan pidato keramat mereka. Manusia yang kecil boleh bertukar menjadi raksasa pemusnah setelah mendengar pidato manusia hebat seperti Sukarno, Adolf Hitler, Syeikh al-Arifi dan sebagainya.

Allah selaku Pencipta manusia tahu benar emosi manusia yang tidak berjisim mampu bertukar menjadi bom jangka jika kena suis dan bajanya. Untuk itu, Allah mengarahkan Rasulullah SAW agar mengobarkan semangat orang beriman untuk berjuang menegakkan Islam. Subhanallah! Perhatikan ayat ini:

يَاأَيُّهَا النَّبِيُّ حَرِّضِ الْمُؤْمِنِينَ عَلَى الْقِتَالِ إِنْ يَكُنْ مِنْكُمْ عِشْرُونَ صَابِرُونَ يَغْلِبُوا مِائَتَيْنِ وَإِنْ يَكُنْ مِنْكُمْ مِائَةٌ يَغْلِبُوا أَلْفًا مِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَفْقَهُونَ (65)

Ertinya: Wahai Nabi, PERANSANGKANLAH (JIWA DAN EMOSI) ORANG YANG BERIMAN ITU UNTUK BERPERANG. Jika ada di antara kamu 20 orang yang sabar, nescaya mereka dapat menewaskan 200 orang (dari pihak musuh yang kafir itu); dan jika ada antara kamu 100 orang, nescaya mereka dapat menewaskan 1000 orang dari golongan yang kafir, disebabkan mereka (yang kafir itu) orang yang tidak mengerti (al-Anfal [8:65]).

Ayat ini secara tidak langsung memberi  gambaran betapa “TUTUR KATA YANG TEPAT DARI RASULULLAH SAW” akan menguatkan semangat para pejuang sehingga seorang pejuang mampu berhadapan dengan 10 musuh. Memang kalah menang belum tentu dicapai namun RANSANGAN SERTA KOBARAN SEMANGAT memang berguna untuk memperkasakan fizikal manusia.

Sungguh! Emosi perlukan makanan untuk maju menggerakkan tubuh fizikal. Makanannya bukan seperti makanan fizikal, tetapi merangkumi nasihat, contoh ikutan yang baik, ransangan semangat dan sebagainya. Semoga kita turut bijak seperti Rasulullah SAW dalam mengobarkan semangat serta emosi untuk mencapai redha Allah.

* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:

https://www.facebook.com/notatafsirabdullahbukhari

* Dapatkan buku penulis:

http://pts.com.my/S=e25b12b6e5fe2e54576c4c3b35587d6fea5e66f4/buku/ceritera-haji-wartawan-al-quran-tuhan-kami-datang/

http://pts.com.my/buku/ayat-ayat-syaitan-mombongkar-rahsia-jin-syaitan-dan-iblis-dalam-al-quran/

http://pts.com.my/buku/apabila-tuhan-berbicara/

http://pts.com.my/buku/berjalan..melihat..mentafsir-ceritera-wartawan-al-quran/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...