Wednesday, December 30, 2015

ORANG BERILMU DAN KAKI SOLAT MUDAH MENERIMA PERINGATAN

ORANG BERILMU DAN KAKI SOLAT MUDAH MENERIMA PERINGATAN

Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim.

Nota Kelas Tafsir Jumaat (Fatir [35:18]) pada 29 Disember 2015. Antara isunya adalah kelembutan hati orang berilmu dan bersolat dalam menerima teguran.

“Sedap hati nak menegur aku! Macamlah kamu tu baik sangat?”

Manusia memang sukar menerima teguran. Seakan maruah diri jatuh merudum jika ada sesiapa yang berani menegur, sedangkan teguran itu boleh menjadi ubat yang mujarab walau pahit pada hati nurani. Manusia yang tulus lagi bersih hatinya bersikap positif menerima teguran orang. Teguran orang terhadap kita menjadi tanda prihatin dan sayangnya si penegur kepada kita. Si penegur risau kita akan tenggelam dalam kesilapan yang boleh memangsakan diri sendiri atau orang lain.

Bagaimana caranya mendidik hati agar mudah menerima teguran orang? Biar Allah yang mengajar kita. Ia disebut secara halus pada bahagian kedua firman Allah ini:

إِنَّمَا تُنْذِرُ الَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ بِالْغَيْبِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَمَنْ تَزَكَّى فَإِنَّمَا يَتَزَكَّى لِنَفْسِهِ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ

Ertinya: …….. “SESUNGGUHNYA ENGKAU (WAHAI MUHAMMAD) HANYALAH MEMBERI PERINGATAN KEPADA ORANG-ORANG YANG TAKUT (MELANGGAR HUKUM-HUKUM) TUHAN SEMASA MEREKA TIDAK DILIHAT ORANG DAN SEMASA MEREKA TIDAK MELIHAT AZAB TUHAN, SERTA MEREKA MENDIRIKAN SEMBAHYANG.” Dan sesiapa yang membersihkan dirinya (dari segala yang dilarang) maka sesungguhnya ia melakukan pembersihan itu untuk kebaikan dirinya sendiri dan (ingatlah), kepada Allah jualah tempat kembali (Fatir [35:18]).

Menurut ayat ini, ada 2 jenis manusia yang mudah diberi peringatan atau mudah menerima teguran:

1) Orang berilmu yang gerunkan Allah sama ada ketika dia berseorangan atau dalam keadaan mata zahirnya tidak dapat melihat Allah. Walaupun Allah ghaib pada mata zahir, orang beriman melihat Allah dengan mata hatinya.

Gerun kepada kehebatan dan azab Allah hanya mampu dicapai dengan ilmu pengetahuan sebagaimana kata-kata Abdullah ibn Mas’ud:

"لَيْسَ الْعِلْمَ مِنْ كَثْرَةِ الْحَدِيثِ، وَلَكِنَّ الْعِلْمَ مِنَ الْخَشْيَةِ".

Ertinya: Ilmu itu bukan diukur pada banyaknya bicara tetapi ilmu sebenar dinilai pada rasa gerun (kepada Allah) (al-Mu’jam al-Kabir Imam al-Tabrani).

Benar sungguh kata-kata Abdullah Ibn Mas’ud ini, ilmu yang dihayati secara mendalam mampu menjadi kenderaan mencapai rasa gerun kepada Allah:

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ غَفُورٌ

Ertinya: Sebenarnya yang menaruh bimbang dan takut (melanggar perintah) Allah dari kalangan hambaNya hanyalah orang yang berilmu. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Pengampun (Fatir [35:28]).

2) Orang yang senantiasa mendirikan solat. Solat yang didirikan dengan sempurna rukun zahir dan batinnya mampu mendekatkan seorang hamba dengan Allah. Ia berupaya mencegah seseorang dari melakukan doa:

اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ
وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ

Ertinya: Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu dari Al-Quran, dan “DIRIKANLAH SEMBAHYANG (DENGAN TEKUN); SESUNGGUHNYA SEMBAHYANG ITU MENCEGAH DARI PERBUATAN YANG KEJI DAN MUNGKAR;” dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya); dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan (al-‘Ankabut[29:45]).

Manusia yang culas solat sukar menerima teguran kerana jiwanya tidak dilatih sujud patuh kepada Allah. Tambah parah lagi, manusia yang enggan bersujud kepada Allah mudah menjadi buas untuk mengikut nafsunya:

فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا

Ertinya: Kemudian mereka digantikan oleh keturunan yang “MENCUAIKAN SEMBAHYANG SERTA MENURUT HAWA NAFSU (DENGAN MELAKUKAN MAKSIAT);” maka mereka akan menghadapi azab (dalam neraka), (Maryam[19:59]).

Kita adalah manusia yang tidak sempurna dan sering melakukan kesilapan. Kita juga tidak mampu melihat wajah sendiri yang mungkin terpalit kotoran tanpa bantuan cermin. Seeloknya kita buka minda untuk menerima teguran orang lain yang mungkin diutus Allah sebagai CERMIN UNTUK MENUNJUKKAN WAJAH KITA YANG SEBENARNYA DIHINGGAP HABUK ATAU DOSA.

Pada akhir ayat di atas Allah menegaskan faedah menyucikan diri akan diperolehi oleh empunya jiwa, bukannya orang lain:

وَمَنْ تَزَكَّى فَإِنَّمَا يَتَزَكَّى لِنَفْسِهِ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ

Ertinya: Dan sesiapa yang membersihkan dirinya (dari segala yang dilarang) maka sesungguhnya ia melakukan pembersihan itu untuk kebaikan dirinya sendiri dan (ingatlah), kepada Allah jualah tempat kembali (Fatir [35:18]).

Menanamkan rasa gerun kepada Allah dengan mendalami ilmu agama serta menjaga solat seumpama sabun rohani penyuci jiwa insan. Perhatikan kiasan Rasulullah SAW ini:

أَرَأَيْتُمْ لَوْ أَنَّ نَهَرًا بِبَابِ أَحَدِكُمْ يَغْتَسِلُ فِيهِ كُلَّ يَوْمٍ خَمْسًا مَا تَقُولُ ذَلِكَ يُبْقِي مِنْ دَرَنِهِ قَالُوا لَا يُبْقِي مِنْ دَرَنِهِ شَيْئًا قَالَ فَذَلِكَ مِثْلُ الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ يَمْحُو اللَّهُ بِهِ الْخَطَايَا

Ertinya: (Rasulullah bertanya) Apa pandangan kamu semua jika ada sebuah sungai di pintu rumah seorang manusia yang digunakan untuk mandi 5 kali sehari. Adakah kotoran pada dirinya masih ada? Para sahabat menjawab: (Pastinya) tiada lagi kotoran padanya. Rasulullah menyambung: Itulah perumpamaan solat 5 waktu yang menjadi sebab Allah menghapuskan segala dosa (manusia) (Sahih al-Bukhari & Muslim).

Ayuh! Marilah kita menambah ilmu dan mendirikan solat agar keduanya mampu menimbulkan rasa gerun kepada Allah. Semoga ia menjadi sebab limpahan rahmat Allah pada kita.

* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:

https://www.facebook.com/notatafsirabdullahbukhari

* Dapatkan buku penulis:

http://pts.com.my/buku/ayat-ayat-syaitan-mombongkar-rahsia-jin-syaitan-dan-iblis-dalam-al-quran/

http://pts.com.my/buku/apabila-tuhan-berbicara/

http://pts.com.my/buku/berjalan..melihat..mentafsir-ceritera-wartawan-al-quran/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...