Monday, November 30, 2015

ALLAH TAHU MANUSIA BAKAL MENEMUI MAKHLUK YANG JAUH LEBIH HALUS DARI ZARAH

ALLAH TAHU MANUSIA BAKAL MENEMUI MAKHLUK YANG JAUH LEBIH HALUS DARI ZARAH.

Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim.

Nota Kelas Tafsir Jumaat (Saba’ [34:3]) pada 28 November 2014. Antara isunya adalah keluasan pengetahuan Allah yang menjangkau seluruh alam semesta.

Subhanallah! Ringkas sahaja Allah mengutarakan keluasan ilmuNya. Hanya dengan menggunakan beberapa patah perkataan, lantas segera terserlah bicara agung Allah. Rahsia keajaiban ini mampu dilihat manusia apabila tadabbur sebenar menjadi teras pembacaan al-Quran:

وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَا تَأْتِينَا السَّاعَةُ قُلْ بَلَى وَرَبِّي لَتَأْتِيَنَّكُمْ عَالِمِ الْغَيْبِ لَا يَعْزُبُ عَنْهُ مِثْقَالُ ذَرَّةٍ فِي السَّمَاوَاتِ وَلَا فِي الْأَرْضِ وَلَا أَصْغَرُ مِنْ ذَلِكَ وَلَا أَكْبَرُ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ

Ertinya: Dan orang-orang yang kafir berkata:" Hari kiamat itu tidak akan datang kepada kami". Katakanlah (wahai Muhammad): "Bahkan (tetap datang). Demi Tuhanku yang mengetahui segala perkara yang ghaib, hari kiamat itu sesungguhnya akan datang kepada kamu". TIADA TERSEMBUNYI DARI PENGETAHUANNYA BARANG SEBERAT DEBU YANG ADA DI LANGIT ATAU DI BUMI, DAN TIDAK ADA YANG LEBIH KECIL DARI ITU atau yang lebih besar melainkan semuanya tertulis di dalam Kitab yang terang nyata (Saba’ [34:3]).

Bicara seakan sama pernah disebut dalam ayat lain:

وَمَا تَكُونُ فِي شَأْنٍ وَمَا تَتْلُو مِنْهُ مِنْ قُرْآَنٍ وَلَا تَعْمَلُونَ مِنْ عَمَلٍ إِلَّا كُنَّا عَلَيْكُمْ شُهُودًا إِذْ تُفِيضُونَ فِيهِ وَمَا يَعْزُبُ عَنْ رَبِّكَ مِنْ مِثْقَالِ ذَرَّةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَلَا أَصْغَرَ مِنْ ذَلِكَ وَلَا أَكْبَرَ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ

Ertinya: Dan tidaklah engkau (wahai Muhammad) dalam menjalankan sesuatu urusan, dan tidaklah engkau dalam membaca sesuatu surah atau sesuatu ayat dari Al-Quran dan tidaklah kamu (wahai umat manusia) dalam mengerjakan sesuatu amal usaha, melainkan adalah Kami menjadi saksi terhadap kamu, ketika kamu mengerjakannya. DAN TIDAK AKAN HILANG LENYAP DARI PENGETAHUAN TUHANMU SESUATU DARI SEHALUS-HALUS ATAU SERINGAN-RINGAN YANG ADA DI BUMI ATAU DI LANGIT, DAN TIDAK ADA YANG LEBIH KECIL DARI ITU Dan tidak ada yang lebih besar, melainkan semuanya tertulis di dalam Kitab yang terang nyata (Yunus[10:61]).

Kedua ayat di atas mempunyai mesej tersendiri untuk manusia sama ada ia merujuk kepada kepastian berlakunya kiamat (Surah Saba’), atau membicarakan tentang dalamnya pengetahuan Allah terhadap gerak laku makhluk (Surah Yunus). Walau bagaimanapun, kedua ayat seakan bersatu pada mesej lain yang sangat unik iaitu SUATU HARI NANTI MANUSIA BAKAL MENEMUI MAKHLUK YANG JAUH LEBIH HALUS DARI ZARAH.

Untuk bicara manusia zaman penurunan wahyu, ilmu mereka yang terbatas cuma mengenal ZARAH sebagai makhluk terkecil yang mampu diketahui manusia. Soalnya mengapakah Allah masih mengungkapkan secara umum lafaz -  وَلَا أَصْغَرُ مِنْ ذَلِكَ – “DAN TIDAK ADA YANG LEBIH KECIL DARI ITU?” Tidak lain, Allah seakan memberikan pengajaran kepada manusia bahawa suatu hari nanti kamu wahai manusia bakal menemui makhluk yang jauh lebih kecil dari zarah debu.  Benar sekali, setelah ilmu manusia semakin berkembang, mereka mampu menemui makhluk yang jauh lebih halus dari ZARAH DEBU tanpa mengira apa namanya, atom, proton, sel, virus, kuman dan sebagainya.

Perlu diingat, al-Quran adalah kitab petunjuk dan bukannya buku sains. Namun begitu, inilah caranya al-Quran menyinggung aspek saintifik dalam bicaranya. Tinggal lagi cuma kita yang perlu rajin mengkaji untuk mencari rahsia alam ciptaan Allah di alam semesta. Ayuhlah sama tadabbur al-Quran agar sinar ilmu semakin terserlah ke dalam minda kita.

* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:

https://www.facebook.com/notatafsirabdullahbukhari

* Dapatkan buku penulis:

http://pts.com.my/buku/ayat-ayat-syaitan-mombongkar-rahsia-jin-syaitan-dan-iblis-dalam-al-quran/

http://pts.com.my/buku/apabila-tuhan-berbicara/

http://pts.com.my/buku/berjalan..melihat..mentafsir-ceritera-wartawan-al-quran/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...