Wednesday, October 28, 2015

TIKUS TENTERA SYAITAN?

TIKUS TENTERA SYAITAN??

Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim.

Pagi ini berjaya tangkap tikus "haji"...Sebulan tinggal rumah mengerjakan haji si tikus ini bermaharajalela di rumah. Sejak tahun 2006 selepas masuk rumah di Selayang Mulia belum pernah jumpa tikus. Baru 2 - 3 bulan ini muncul. Apa kata Rasulullah SAW mengenai tikus? Sebuah hadith menyebut:

جاءت فأرة تجر الفتيلة فالقتها بين يدي رسول الله على الخمرة التي كان قاعدا عليها فاحرقت منها مثل موضع الدرهم فقال: اذا نمتم فاطفئوا سرجكم فان الشيطان يدل مثل هذه على هذا فيحرقكم.

Ertinya: Pada suatu hari seekor tikus mengheret sumbu pelita lalu dicampakkan di hadapan Rasulullah atas tikar yang baginda selalu duduk di atasnya sehingga tikar itu terbakar sebesar (lubang yang sama besar) satu dirham. Berikutan itu Rasulullah bersabda: "Apabila kamu tidur, maka padamkanlah pelita kamu kerana syaitan menunjukkan kepada binatang ini (tikus) tindakan sebegini yang bakal membakar kamu (Sunan Abu Dawud & Sahih Ibn Hibban).

Rasulullah SAW mengharuskan kita membunuh tikus kerana ia adalah makhluk perosak. Ia halal dibunuh di mana sahaja sama ada tanah halal atau tanah haram ('Awn al-Ma'bud Syarh Sunan Abu Dawud).

* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:

https://www.facebook.com/notatafsirabdullahbukhari

http://pts.com.my/buku/berjalan..melihat..mentafsir-ceritera-wartawan-al-quran/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...